Primavetrendelo.hu / Olvasnivalók / GYIK

Gyakran ismételt kérdések

Milyen beavatkozásra előtt kell koplaltatni az állatot?

Kell-e gyógyszert adnom az állatomnak műtét után? Hol tudom ezeket beszerezni?

Hogyan történik a varratszedés? Be kell jelentkeznem hozzá?

 

 

Milyen beavatkozásra előtt kell koplaltatni az állatot?

Minden bódítással vagy altatással járó beavatkozás előtt koplaltatni kell az állatot, mert a beavatkozások alatt a kutyák, macskák esetleg hányhatnak, és a gyomortartalmat félrenyelhetik, aminek nagyon súlyos tüdőgyulladás lehet az eredménye. A koplalás 10- 12 órás legyen. Kivételt képeznek ez alól a nagyon fiatal, 3 hónap alatti állatok, mert íz ő szervezetük nem rendelkezik elég tartalékkal egy hosszabb eleség nélküli időszakhoz. Az ő esetükben 4-6 órás koplalás szükséges. Tilos koplaltatni a nyulakat és kisrágcsálókat, mert nagyon nehezen kezelhető bélmozgás lassulás vagy akár leállás lehet a következmény, illetve, ezen fajok nem hánynak.

Folyadékot minden állat kaphat a műtétet megelőző 2-3 órában is.

 

Kell-e gyógyszert adnom az állatomnak műtét után? Hol tudom ezeket beszerezni?

Ez beavatkozás függő, de általánosságban elmondható, hogy csontsebészeti, lágyszöveti műtétek után antibiotikum és fájdalomcsillapító-gyulladáscsökkentő gyógyszereket írunk fel az állatoknak. Az adagolásról a kolléga részletes tájékoztatást ad, de nem kell megijedni attól, ha nem sikerült mindent megjegyezni, mert ezen információk a zárójelentésen is szerepelnek, melyet a tulajdonos kézhez kap. A gyógyszerek nagy részét a rendelővel egy épületben található állatpatikában lehet kiváltani. Ritkább esetben emberi patikában szerezhető be az orvosság, erre kollégánk külön fel fogja hívni a figyelmét.

 

Hogyan történik a varratszedés? Be kell jelentkeznem hozzá?

A varratszedés a műtétet követő 10-14. napon történik meg rendszerint, ezt az operáló kolléga a zárójelentésen jelzi. A varratszedéshez nem szükséges bejelentkezni, mivel az extrém esetektől eltekintve ambulánsan történik egy néhány perces, gyakorlatilag fájdalommentes beavatkozás keretében. Nem javasolt ügyeleti időben jönni viszont (hétköznap 20-22 óráig, szombaton és vasárnap 9-20 óráig), mert ilyenkor elképzelhető, hogy a várakozási idő elhúzódik. Ha a sebbel gond van (az állat kinyalta, váladékozik, szétnyílt), akkor mindenképpen érdeklődjön telefonon a tennivalókról bármelyik kollégánál a 06-1-306-13-64- es számon!

Sok esetben messziről érkezik a beteg műtétre, ilyenkor lehetséges az, hogy a beküldő, vagy a helyi ellátó állatorvos távolítja el a varratokat.

 

Kérjen időpontot!
Rendelőintézetünk hétköznaponként 8-20.00 óráig tart nyitva!
Ügyeleti jellegű nyitvatartás: hétköznap 20.00-22.00 óráig, szombaton és vasárnap (ünnepnapokon) 9-20.00 óráig.
UH, MRI, CT, endoszkópos vizsgálatra, neurológiai , ortopédiai, egzotikus szakrendelésre kérjen telefonon időpontot!
+36 1 306 1364
Orvosi szolgáltatásaink
Sebészet
Szemészet
Bőrgyógyászat
Neurológia
Aneszteziológia
Ortopédia
Senior Care
Traumatológia
Kisállat MRI
Belgyógyászat
Kisállat CT
Ultrahang
Egzotikus állat kezelés
Rendelőintézetünk térképen
Állatorvos Budapest
Primavet Rendelő Kft. - Minden jog fenntartva
1152. Budapest, Rákos út 60.
Telefon: (1) 306 1364
Új Széchenyi terv
ImreGabri