Primavetrendelo.hu / Olvasnivalók / Dr Bánfi/Dr Donka blogja
Prostata megbetegedések kutyán
Prostata megbetegedések kutyán
2015-03-19
A prostata (düllmirigy) különböző, idősebb korú kutyában gyakrabban jelentkező, jóindulatúan, vagy rosszindulatúan lezajló elváltozásai (gyulladás, tályog, ciszta, daganat) szinte kivétel nélkül a szerv megnagyobbodásával járnak. Az ebből levezethető kezdeti tünetek egyértelműek: anatómiai helyzetének megfelelően (a kismedence bejáratában helyezkedik el a hólyag nyakánál, a végbél alatt) a térszűke miatt a hólyag nyaki összenyomatása általában vizeletürítési nehézséget, vizelet visszatartást, a húgyhólyag teljes ...

A prostata (düllmirigy) különböző, idősebb korú kutyában gyakrabban jelentkező, jóindulatúan, vagy rosszindulatúan lezajló elváltozásai (gyulladás, tályog, ciszta, daganat) szinte kivétel nélkül a szerv megnagyobbodásával járnak. Az ebből levezethető kezdeti tünetek egyértelműek: anatómiai helyzetének megfelelően (a kismedence bejáratában helyezkedik el a hólyag nyakánál, a végbél alatt) a térszűke miatt a hólyag nyaki összenyomatása általában vizeletürítési nehézséget, vizelet visszatartást, a húgyhólyag teljes kiürülésének akadályozottságát, néha állandó vizeletcsöpögést, a végbél összenyomása pedig nehezített bélsárürítést, gyakori erőlködést, bélsárpangást eredményez.

A prostata gyulladásánál gyakran vércsöpögtetést tapasztalhatunk a húgyutakból, jellemzően függetlenül a vizeletürítéstől. A kezdeti tünetek néha hirtelen, gyorsan alakulnak ki a heveny kórképeknél, az idült, lassan fejlődő betegségeknél hónapról hónapra, szinte észrevehetetlenül.

Előrehaladott elváltozás esetén az általános tünetek, a láz, a fájdalom, daganat esetén az áttétképződés sem marad el. A prostata kezelésnél alapvetően a herék eltávolítása, antibiotikumos kezelés, esetenként a herélés helyett hormonkezelés jöhet szóba, a cisztás, tályogos elváltozást mutató prostata operálható és operálandó.

A prostata teljes műtéti eltávolítása anatómiai okoknál fogva kivitelezhetetlen feladat. A rosszindulatú daganat kivételével, korai felismerést feltételezve, a prostata megfelelően hosszan végzett gyógyszeres, vagy műtéti kezelésének kórjóslata jó.

Dr. Bánfi András állatorvos

Cikkkategóriák
Röviden blogunkról
Dr Bánfi András 2009-ben az év állatorvosa díjat nyerte el. Rendelőintézetünk egyik közkedvelt állatorvosa. Blogjában a Nálunk megforduló érdekes eseteket, betegségeket mutatja be, melyek hasznos információval szolgálhatnak megelőzésben vagy utókezelésben a tulajdonosoknak.
Legutóbbi írásaink
Kérjen időpontot!
Rendelőintézetünk hétköznaponként 8-20.00 óráig tart nyitva!
Ügyeleti jellegű nyitvatartás: hétköznap 20.00-22.00 óráig, szombaton és vasárnap (ünnepnapokon) 9-20.00 óráig.
UH, MRI, CT, endoszkópos vizsgálatra, neurológiai , ortopédiai, egzotikus szakrendelésre kérjen telefonon időpontot!
+36 1 306 1364
Orvosi szolgáltatásaink
Sebészet
Szemészet
Bőrgyógyászat
Neurológia
Aneszteziológia
Ortopédia
Senior Care
Traumatológia
Kisállat MRI
Belgyógyászat
Kisállat CT
Ultrahang
Egzotikus állat kezelés
Rendelőintézetünk térképen
Állatorvos Budapest
Primavet Rendelő Kft. - Minden jog fenntartva
1152. Budapest, Rákos út 60.
Telefon: (1) 306 1364
Új Széchenyi terv
ImreGabri