Primavetrendelo.hu / Olvasnivalók / Dr Bánfi/Dr Donka blogja
A lógó fülű kutyák hallójárat megbetege- dései
A lógó fülű kutyák hallójárat megbetege- dései
2015-10-29
Szinte köztudott, hogy a lógó fülű kutyák külső hallójárata gyakrabban begyullad, sokan pont evvel érveltek, amikor a fülvágás körüli viták zajlottak: (lehet, vagy nem lehet fület vágni az ember kénye, kedve szerint átalakítva egy-egy kutyafajta küllemét?)

A lógó fülű kutyák hallójárat megbetegedései

Szinte köztudott, hogy a lógó fülű kutyák külső hallójárata gyakrabban begyullad, sokan pont evvel érveltek, amikor a fülvágás körüli viták zajlottak: (lehet, vagy nem lehet fület vágni az ember kénye, kedve szerint átalakítva egy-egy kutyafajta küllemét?) Mára ez a vita szerencsére már eldőlt: nem lehet. A lógó fül miatt (spániel, uszkár, szetterek stb.) a hallójárat szellőzése nem túl jó. A fülzsír avasodhat, benne a gombák és baktériumok könnyen elszaporodhatnak. Ha eme adottság még szűkült külső hallójárattal is jár, az eredmény előbb-utóbb krónikus gyulladás lesz. A lógó fülek a szaglászó kutyánál arra is alkalmasak, hogy a különböző „ragadós” növényi részeket összeszedjék, mint amilyen a toklász. A toklászra jellemző, hogy a mozgás hatására „vándorlásnak indul”, beakadhat a bőrbe, (melybe be is fúródik), bevándorolhat a külső hallójáratba, elhanyagolt esetben a középfülbe is bejut. Az elváltozás igen heves fülrázással, (mely csak ront a helyzeten, hiszen a toklász egyre mélyebbre jut), és fejoldaltartással jár, melyre jellemző, hogy a talajhoz közelebb eső fül a fájdalmas.

Az ilyen, gyulladásra hajlamos fülek tisztítását rendszeressé kell tenni, kirándulás és séta után a fülek szőrét és bőrét, valamint az ujjak közötti területeket alaposan meg kell vizsgálni és megtisztítani.

Dr. Bánfi András állatorvos

Cikkkategóriák
Röviden blogunkról
Dr Bánfi András 2009-ben az év állatorvosa díjat nyerte el. Rendelőintézetünk egyik közkedvelt állatorvosa. Blogjában a Nálunk megforduló érdekes eseteket, betegségeket mutatja be, melyek hasznos információval szolgálhatnak megelőzésben vagy utókezelésben a tulajdonosoknak.
Legutóbbi írásaink
Kérjen időpontot!
Rendelőintézetünk hétköznaponként 8-20.00 óráig tart nyitva!
Ügyeleti jellegű nyitvatartás: hétköznap 20.00-22.00 óráig, szombaton és vasárnap (ünnepnapokon) 9-20.00 óráig.
UH, MRI, CT, endoszkópos vizsgálatra, neurológiai , ortopédiai, egzotikus szakrendelésre kérjen telefonon időpontot!
+36 1 306 1364
Orvosi szolgáltatásaink
Sebészet
Szemészet
Bőrgyógyászat
Neurológia
Aneszteziológia
Ortopédia
Senior Care
Traumatológia
Kisállat MRI
Belgyógyászat
Kisállat CT
Ultrahang
Egzotikus állat kezelés
Rendelőintézetünk térképen
Állatorvos Budapest
Primavet Rendelő Kft. - Minden jog fenntartva
1152. Budapest, Rákos út 60.
Telefon: (1) 306 1364
Új Széchenyi terv
ImreGabri