Primavetrendelo.hu / Olvasnivalók / Dr Bánfi/Dr Donka blogja
Kajla Mikey
Kajla Mikey
2017-10-03
Mikey-t augusztus elején hozta be a tulajdonosa, mert a kutyus a délelőtti kerti hancúrozása óta furcsán viselkedett. Eleinte csak a fejét rázta, de jókedvű volt. Később a fejrázás abbamaradt, de Mikey bal füle kicsit lefelé konyult, tehát Mike kajla lett. ☹

Mikey-t augusztus elején hozta be a tulajdonosa, mert a kutyus a délelőtti kerti hancúrozása óta furcsán viselkedett. Eleinte csak a fejét rázta, de jókedvű volt. Később a fejrázás abbamaradt, de Mikey bal füle kicsit lefelé konyult, tehát Mike kajla lett. ☹ A tulajdonosnak, bár tetszett a kutyus új fülviselete, jobbnak látta elhozni rendelőintézetünkbe. Az eb viselkedése is nagyon kajla volt, így sajnos nem is sikerült éberen megvizsgálni őt, hiába próbálkoztunk szép szóval. Mivel a gyanú az volt, hogy Mikey a hempergőzés közben egy toklászt juttatott a fülébe, ezért igen alapos fülvizsgálat volt szükséges. Szerencsére Mikey kora reggel evett utoljára, így biztonsággal el tudtuk bódítani az otoszkópos vizsgálathoz. Eközben a kutyus folyamatos aneszteziológiai megfigyelés alatt állt és infúziót kapott.

A vizsgálat során a bal hallójáratban egy méretes toklászt láttunk, amit igen kicsi, finom eszközzel távolítottunk el. Mikey dobhártyája szerencsére érintetlen volt. Éberen ez egy ilyen ugra-bugra kutya esetében sajnos elképzelhetetlen lett volna, mert nagy lett volna a kockázata annak, hogy a kutya esetleg megugrik és megsértjük a hallójáratot, vagy rosszabbik esetben a dobhártyát. Ellenőriztük a jobb fület is, ott szerencsére semmilyen elváltozást nem láttunk.

Ha a lelkiismeretes tulajdonos nem hozta volna a lehető leghamarabb kutyáját, annak komoly következményei és szövődményei lehettek volna. A toklász súlyosabban megsérthette volna a hallójáratot, befúródhatott volna a dobhártyába, akár kilyukasztva azt. Ha hosszú ideig lett volna benn a kutya fülében az idegen test, akkor nagy valószínűséggel kialakult volna egy makacs, egyoldali külső hallójárat gyulladás, ami ráhúzódhatott volna akár a közép és belső fülre is. Mivel Mikey igen hamar átesett a toklász eltávolításon, egyik szövődmény sem veszélyeztette.

Az egész beavatkozás ébredéssel együtt körülbelül 40 perc volt, Mikey a saját lábán, csóválva hagyta el a rendelőt. Füleit a megszokott módon tartotta, kajlasága viszont megmaradt☺

Cikkkategóriák
Röviden blogunkról
Dr Bánfi András 2009-ben az év állatorvosa díjat nyerte el. Rendelőintézetünk egyik közkedvelt állatorvosa. Blogjában a Nálunk megforduló érdekes eseteket, betegségeket mutatja be, melyek hasznos információval szolgálhatnak megelőzésben vagy utókezelésben a tulajdonosoknak.
Legutóbbi írásaink
Koronavírus
2020-03-24
Nyúl SOS
2019-04-18
Kérjen időpontot!
Rendelőintézetünk hétköznaponként 8-20.00 óráig tart nyitva!
Ügyeleti jellegű nyitvatartás: hétköznap 20.00-22.00 óráig, szombaton és vasárnap (ünnepnapokon) 9-20.00 óráig.
UH, MRI, CT, endoszkópos vizsgálatra, neurológiai , ortopédiai, egzotikus szakrendelésre kérjen telefonon időpontot!
+36 1 306 1364
Orvosi szolgáltatásaink
Sebészet
Szemészet
Bőrgyógyászat
Neurológia
Aneszteziológia
Ortopédia
Senior Care
Traumatológia
Kisállat MRI
Belgyógyászat
Kisállat CT
Ultrahang
Egzotikus állat kezelés
Rendelőintézetünk térképen
Állatorvos Budapest
Primavet Rendelő Kft. - Minden jog fenntartva
1152. Budapest, Rákos út 60.
Telefon: (1) 306 1364
Új Széchenyi terv
ImreGabri