Primavetrendelo.hu / Olvasnivalók / Dr Bánfi/Dr Donka blogja
Kullancsok okozta kutya betegségek
Kullancsok okozta kutya betegségek
2018-04-11
A jó idő beköszöntével sajnos nem csak megérkeztek a kullancsok is. Ezek az apró vérszívók komoly, akár életet veszélyeztetőbetegséget is terjeszthetnek. A hangsúlyt a megelőzésre kell fektetni, mint sok más esetben is (például szívférgesség).

A jó idő beköszöntével sajnos nem csak megérkeztek a kullancsok is. Ezek az apró vérszívók komoly, akár életet veszélyeztetőbetegséget is terjeszthetnek. A hangsúlyt a megelőzésre kell fektetni, mint sok más esetben is (például szívférgesség).

Mivel fertőzheti elsősorban kutyáinkat a kulllancs?

Babesisosis

A babesiosis egy egysejtű élősködők (Babesia canis) által okozott gyógyítható, ám igen súlyos betegség. A kórokozót kutyáink kullancscsípéssel kapják el, majd a 2-5 napos lappangási időt követően jelentkeznek a tünetek. A kórokozók a vörösvértestekbe jutnak és azok szétesését okozzák, ez a folyamat okozza a tüneteket is. Ezek leggyakrabban bágyadtság, étvágytalanság, magas láz, sötétebb vagy akár egészen kólaszínű vizelet, hányás, hasmenés. Később szövődményként felléphet visszafordíthatatlan vese és májkárosodás és autoimmun betegség.

A betegség diagnosztizálása egyrészt a tünetekből lehetséges, itt a vezető tünet a láz és a sötétszínű vizelet, de mindenképpen célszerű megerősíteni a betegség jelenlétét vérlabor vizsgálattal, ahol vérkenetben keresik a babesiosis kórokozóját a vörösvértestekben.

Minél hamarabb kezdünk el kezelni egy babesiosisban megbetegedett állatot, annál kisebb a valószínűsége a szövődmények kialakulásának. A kezelés egy igen kellemetlen, csípős injekció beadásával kezdődik, ami a kórokozókat pusztítja el a kutya szervezetében. Állapot függően szükséges lehet infúziós kezelés, lázcsillapítás, hányáscsillapítás és az autoimmun betegség megelőzésére irányuló terápia is.

Szerencsés esetben a betegségből a kezelt állatok igen gyorsan és szövődménymentesen felépülnek, de kezelés nélkül igen valószínű, hogy a kutya nem éli túl a fertőzést.

A betegség megelőzése csak a kullancsok elleni hatékony védekezéssel lehetséges. Erre már igen sokféle lehetőség van, választhatunk rácsepegtető oldatot, tablettát, akár hónapokig hatékony bolha-kullancs nyakörvet.

Lyme-kór

A Lyme-kór kórokozója egy Borrelia burgdorferi nevű baktérium, melyet kutyáink kullancsoktól kaphatnak meg. A kórokozó embereket is megbetegít. A baktérium a véráramból eljuthat az ízületekbe, ahol hosszabb ideig maradhatnak. A lappangási idő itt jóval hosszabb, mint babesisosis esetén, minimum 60 nap, de lehet akár fél év is. A tünetek között fellép a láz, bágyadtság, vissza-visszatérő sántítás az ízületgyulladások miatt.

A betegség vérvizsgálattal állapítható meg.

A betegség igen hosszas antibiotikum kezeléssel kezelhető, de gyakori a visszaesés és akár az élethosszig hordozás sem ritka.

A betegség nehézkes kezelése miatt ebben az eseten is kulcsfontosságú a megelőzés. Ez történhet egyrészt a kullancscsípés megelőzésével (csepp, nyakörv, tabletta) vagy a Lyme-kór elleni védőoltás beadásával.

Kullancs által terjesztett betegség az ehrlichiosis és a kullancs encehphalitis, ám ezek szerencsére igen ritkán előforduló kórokozók.

Cikkkategóriák
Röviden blogunkról
Dr Bánfi András 2009-ben az év állatorvosa díjat nyerte el. Rendelőintézetünk egyik közkedvelt állatorvosa. Blogjában a Nálunk megforduló érdekes eseteket, betegségeket mutatja be, melyek hasznos információval szolgálhatnak megelőzésben vagy utókezelésben a tulajdonosoknak.
Legutóbbi írásaink
Koronavírus
2020-03-24
Nyúl SOS
2019-04-18
Kérjen időpontot!
Rendelőintézetünk hétköznaponként 8-20.00 óráig tart nyitva!
Ügyeleti jellegű nyitvatartás: hétköznap 20.00-22.00 óráig, szombaton és vasárnap (ünnepnapokon) 9-20.00 óráig.
UH, MRI, CT, endoszkópos vizsgálatra, neurológiai , ortopédiai, egzotikus szakrendelésre kérjen telefonon időpontot!
+36 1 306 1364
Orvosi szolgáltatásaink
Sebészet
Szemészet
Bőrgyógyászat
Neurológia
Aneszteziológia
Ortopédia
Senior Care
Traumatológia
Kisállat MRI
Belgyógyászat
Kisállat CT
Ultrahang
Egzotikus állat kezelés
Rendelőintézetünk térképen
Állatorvos Budapest
Primavet Rendelő Kft. - Minden jog fenntartva
1152. Budapest, Rákos út 60.
Telefon: (1) 306 1364
Új Széchenyi terv
ImreGabri